Soorten basilicum

Basilicum is erg lekker, geeft een zuiderse tint aan gerechten en heeft een heel uitgesproken smaak. Soms lijkt de smaak te sterk of te zwak voor bepaalde gerechten. Daarom heb ik dit jaar zoveel mogelijk soorten basilicum geteeld om eens het gebruik de smaken te vergelijken. De zaden komen vooral van het Vlaams zaadhuis, aveve en tuincentrum in de buurt: Ignace Van Caelenberghe. De soorten die ik aangekocht heb even opgesomd: Thaise Siam Queen, Basilicum Bolloso, rode basilicum / Purple Ruffles, Pluto, Basilicum Genovese gustova en Grootbladige basilicum. Algemeen is het aan te raden om te starten in de serre om ze later uit te planten of gewoon de pot buiten te zetten zoals in mijn geval.

Basilicum Bolloso

Basilicum Bolloso: een slabladige basilicum
Basilicum Bolloso: een slabladige basilicum

Dit is de enige slabladige basilicum. De bladen zijn fris groen van kleur en worden relatief groot. De bladen hebben een oneffen oppervlak. Het ziet eruit als blaasjes. De smaak is iets milder dan gewone en is meer geschikt om bij gewone salades te voegen. Van alle soorten vertoont deze Bolloso toch de meeste gelijkenissen met de gewone basilicum.

Pluto

Dwergbasilicum Pluto
Dwergbasilicum Pluto

Pluto is een dwergtype basilicum met kleine, zeer aromatische blaadjes. De plant ziet eruit als een compact en bolvormig ministruikje van ongeveer 20 cm hoog. Dit kan in volle grond geplaatst worden, maar ik heb toch gekozen voor potten die opgekweekt zijn in de serre. De jonge planten kunnen zelfs nog gebruikt worden in de winter in pot op een zonnige plaats bv vensterbank. Dat geldt trouwens ook voor de rode en de Thaise variant. Deze soort is ondertussen mijn favoriete soort om te gebruiken waar ik vroeger gewone gebruikte. Op de foto zijn de grote bladeren weegbree die ik er van tussen zal halen.

Purple Ruffles of rode basilicum

Rode of paarse basilicum
Rode of paarse basilicum

Deze heeft nogal veel namen: purperbladige basilicum, Sweet basil, rode basilicum. Het meest correcte zal wel “Ocimum basilicum purpureum” zijn. Als je dan leest dat het blad blauwachtig is, wil je dat toch eens in realiteit zien. Ik heb het niet gedaan, maar het zou het mooist staan in dezelfde pot als grootbladige groene basilicum.  Op het einde van het seizoen geeft deze basilicum mooie paarse bloemen. Perfect toepasbaar in rijstgerechten of basilicum azijn.

Basilicum Genovese gustosa en Grootbladige basilicum

Basilicum Genovese
Basilicum Genovese

Dit lijkt toch het meest op degene die je koopt in de supermarkt. Ze hebben een mooie groene kleur met zeer aromatische bladeren. Deze soort zet ik toch jaarlijks en elk jaar is het gelijk traject: een trage start maar dan opeens toch een spurt als het warmer wordt. Persoonlijk heb ik slechte ervaringen met het uitplanten van basilicum vandaar dat ik ze nu in een grotere pot zet. Ik zaai rechtstreeks in de pot die opgekweekt wordt in de serre.

Thai Siam Queen

Thai Siam Queen
Thai Siam Queen

De blaadjes zijn olijfgroen en de bloemen worden paars. De top bladeren gaan van een groene naar een rood-paarse kleur. Deze thaise variant is daarom ideaal als sierplant. De smaak is wat tussen kaneel, anijs en dragon in. Typisch wordt het gebruikt in oosterse gerechten en dan vooral de Thaise keuken. Ik heb eigenlijk twee problemen momenteel. Ik zit met een soort dat ik niet weet wat het is (zie sectie ivm pluto) , daarvan heb ik een volledige pot met die soort er ook in. Aangezien ik zaden gekocht heb van Siam Queen van twee verschillende leveranciers, is de meest logische verklaring dat er nog eens verschillende soorten Thaise Siam Queen zijn. De plantjes op deze foto zijn wel nog heel jong. Mijn ervaring in het algemeen met alle basilicum soorten is dat het toch een relatief traag groeiende plant is in ons klimaat. In elk geval als ze water genoeg krijgen en de zon zit er een paar dagen op, zie je onmiddellijk een forse groei.

Tips voor in de keuken:

Er zijn natuurlijk heel veel toepassingen van basilicum maar ik geef enkel mee wat wij thuis soms doen. Sommigen zeggen dat je bij het oogsten best een heel plantje neemt omdat het plukken van de bladen de plant schaadt. Ik doe dat eigenlijk niet omdat je van basilicum toch niet zoveel van nodig hebt (tenzij bij pesto bereidingen). Als je gewone natuurazijn overgiet in een mooie fles, stop er basilicum in. Persoonlijk ben ik meer voor de rode varianten omdat deze een mooie rode basilicumazijn wordt. Je kunt ook kunt kiezen voor groene natuurlijk. Een extra tip hierbij is dat de kleur het mooist is als je de azijn in een donkere plaats bewaart. Verder is het ook aangenaam in pesto samen met wat andere kruiden.

Related Posts

Zaaien in Januari

Zaaien in Januari

Kruiden in zon en schaduw

Kruiden in zon en schaduw

Confituur van kruisbessen, aalbessen en frambozen

Verschillende technieken om aardbeien te telen

2 Comments

  1. Leuke avond gisteren!
    Ik kom nog es langs voor die Schotse look (vergeten!)… en die grootbladige basilicum :p

Reacties zijn gesloten.